Nazad na rubriku   Nazad na rubriku

O Sokolima

Poslije prvog svjetskog rata počinje organizacija 'Sokola' u našim krajevima. To je društvo za fizičku kulturu.

Imali su bijele uniforme i kape sa perom naprijed. Organizacija 'Sokola' je bilo u cijeloj Jugoslaviji i to još u 19-om vijeku. Sokolska župa je bila u Šibeniku, a župske jedinice u Benkovcu, sa funkcijama: starješina, zamjenik starješine, načelnik, dva zamjenika, revizija, sud časti i njihovi zamjenici. Manje župske jedinice, odnosno čete, bile su u Bilišanima, Bukoviću, Kuli Atlagića, Pridrazi i Smilčiću.

Dana 18.08.1924. godine u Benkovcu je održan slet 'Sokola' iz Kistanja, Novigrada, Drniša i Biograda. Slavlje je bilo cijeli dan, a poslije podne izvedene vježbe koje su izazvale oduševljene prisutnih građana. Prigodan govor o ulozi 'Sokola' održao je Đuro Sinobad iz Kistanja.


Kasnije oko 1933. godine sreski nadzornik Tanasije Kalanj podnosi izvještaj o stanju sokola. U Benkovcu društvo broji 118 članova, u Obrovcu 70, u Kuli Atlagića četa 36 i Karin Slana četa sa 36 članova. U Benkovcu je prije drugog svjetskog rata počela izgradnja Sokolskog doma, tzv. 'Sokolane', koja je prvu namjenu imala da bude Dom kralja Petra prvog oslobodioca. Poslije drugog svjetskog rata ova zgrada je završena i dobila tada treću funkciju, Dom JNA.Sad je Dom HV.Nazad na rubriku   Nazad na rubriku

Pošalji komentar

Komentar

OCJENI PRILOG arrow grade 1 grade 2 grade 3 grade 4 grade 5
Prosječna ocjena: 0 Ukupno glasova: 0

Najpopularnije galerije


oglasi bottom arrow


Find more about Weather in Benkovac, RH