Nazad na rubriku   Nazad na rubriku

LEGALIZACIJA ZA DŽABE!

Ekskluzivno - Kurir saznaje

EKSKLUZIVNO: LEGALIZACIJA ZA DŽABE!

  Sreda, 22. Decembar, 2010.| Autor: Oliver Nikolić

Vlada Srbije će omogućiti legalizaciju po hitnom postupku, i to potpuno besplatno. Na taj način rešiće se status više od 600.000 divljih objekata

 

BEOGRAD - Napokon nešto i za narod!
Država je konačno rešila da efikasno reši problem divlje gradnje. Kako Kurir ekskluzivno saznaje u Vladi Srbije, omogućiće se legalizacija više od 600.000 divljih objekata po hitnom postupku, i to besplatno! Vlada priprema svojevrsni leks specijalis, dekret koji će imati jačinu zakona o legalizaciji divlje gradnje.

Procedura će, kako je najavljeno, biti krajnje jednostavna: svi koji su se prijavili za legalizaciju do 11. marta 2010. i koji plate porez na imovinu (na zemljište na kojem je izgrađena sporna nekretnina) imaju pravo da im objekti budu legalizovani.

Neophodno je samo da popune kratak formular i višedecenijska agonija je gotova! Predviđenim dekretom, lokalne samouprave i ostali nadležni državni organi dobiće propisanu proceduru, kojom će u najbržem mogućem roku legalizovati bespravno podignute objekte na svojoj teritoriji. Potpuno besplatno!

Za pripremu dekreta zaduženo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Olivera Dulića, u kojem su nam potvrdili da je Kurirova informacija tačna, ali nisu želeli da „prerano iznose detalje“.

Uglavnom, država računa da će se na ovaj način, preko poreza na imovinu, u budžet sliti oko milijardu evra!
- Onima koji su već platili troškove legalizacije uplaćeni iznos odbijaće se kroz porez na imovinu u narednim godinama. Takođe, dozvoliće se konverzija izgrađenog zemljišta, tako da će korist za državu i za građane biti nemerljiva - kaže naš izvor iz Vlade Srbije.

Pored toga, menja se i aktuelni Zakon o planiranju i izgradnji, koji će dodatno olakšati legalizaciju, posebno u delu imovinsko-pravnih odnosa
- Omogućena je konverzija zemljišta. Tačnije, ako se nekome plac na kome je izgrađen nelegalni objekat vodi kao poljoprivredno zemljište, ali ima status korisnika, biće preimenovan - dobiće status svojine besplatno. Menja se i Pravilnik o legalizaciji. Oni koji imaju objekte moći da ih legalizuju bilo kojim dokumentom koji potvrđuje da su vlasnici zemljišta. Ako ima više korisnika na parceli, neophodno je da svi daju saglasnost za legalizaciju. Ako ne odgovore u roku od 15 dana na pismo nadležnog državnog organa, smatraće se da su saglasni - objašnjava naš izvor.


Pokretanje privrede
Posle legalizacije vlasnici objekata moći će njima da raspolažu kao i svi ostali građani: da na njih stave hipoteku i eventualno podignu kredit za razne namene - od pokretanja proizvodnje ili uslužnih delatnosti do mogućnosti da postanu kreditno sposobni i za stambeni kredit. Štaviše, država i računa da će na ovaj način pokrenuti privredu.
- Očekuje se da banke reaguju i da se kroz kredite pokrene čitav niz malih biznisa. Proračun je da za godinu dana može da se investira takođe milijardu evra! - navodi naš sagovornik iz Vlade Srbije.


Uslov za EU
Korist i za državu i za građane biće nemerljiva, poručuju iz Vlade. Najpre, ispuniće se jedan od uslova za pridruživanje u EU - da se konačno reše imovinsko-pravni odnosi i da se upotpuni katastar. Nije tajna da i je ogroman broj objekata u državnom vlasništvu, od kojih su mnogi kapitalni - nelegalizovani.


Važno: Nije neophodan građevinski projekat
Liberalizacijom zakona o legalizaciji predviđeno je da vlasnici divljih objekata umesto građevinskog projekta mogu da prilože i tehničku dokumentaciju. Građani koji ne budu želeli da im se posle legalizacije u svojinskom listu vodi i zabeležba da je reč o projektu iz liberalizacije, imaće i to pravo.
 

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ekskluzivno-legalizacija-za-dzabe-65916.phpNazad na rubriku   Nazad na rubriku

Pošalji komentar

Komentar

vodarska, frontend_user (27/12/2010)

Na žalost svih onih koji moraju da legaliziraju svoje bespravno izgrađene objekte, izgleda da je ova vijest samo jož jedno novinarsko "trčanje pred rudu". Sada svakodnevno možemo iz različitih medija vidjeti objašnjenja da to ipak nije baš tako. Iskreno rečeno,teško mi je bilo to "na prvu" i povjerovati jer ipak bi, bez obzira na neophodnost krova nad glavom, bila poslata loša poruka da je i dalje dozvoljena divlja gradnja.

OCJENI PRILOG arrow grade 1 grade 2 grade 3 grade 4 grade 5
Prosječna ocjena: 0 Ukupno glasova: 0

Najpopularnije galerije


oglasi bottom arrow


Find more about Weather in Benkovac, RH