Nazad na rubriku   Nazad na rubriku

Centar za preradu otpada ipak u Biljanima

Župan Stipe Zrilić kaže da su ovi posljednji razgovori bili obećavajući te da očekuje povoljan ishod, "ali dok ne vidim sve to napisano, kao i lokacijsku dozvolu, ne mogu biti siguran hoćemo li i doista graditi Centar u Biljanima"

Postoje realni izgledi da  će se zadarski Centar za preradu  otpada ipak graditi u Biljanima Donjim, tamo gdje se Zadarska županija zajedno s Gradom Zadrom i  ostalim svojim gradovima i općinama  još davno opredijelila i za što je već  napravljen znatan dio priprema.  Župan zadarski, Stipe Zrilić, je ovih  dana sa suradnicima još jedanput bio  u Zagrebu, posjetivši dva, za ovaj  problem, nadležna ministarstva u kojima se "kroji" sudbina budućega  Centra za preradu otpada. Podsjetimo kako je nakon nekoliko godina  intenzivnih priprema prošle godine u  rujnu stigao šok od Hrvatskih voda,  koje su nakon višemjesečnih  proučavanja i analiziranja odbile  Studiju o utjecaju na okoliš, jedan od  najvažnijih dokumenata za gradnju  ovog projekta. Hrvatske vode su tada  izvijestile kako bi gradnja ovoga projekta na izabranoj lokaciji u Biljanima Donjim mogla ugroziti podzemne vode. Točnije rečeno je "da  je buduće odlagalište otpada  smješteno u tzv. trećoj zoni sanitarne  zaštite voda, pa bi moglo ugroziti  obližnji izvor vode "Oko". Riječ je o  izvorištu iz šireg sustava Bokanjačkog blata, ono koje je, među  ostalima, Zadar koristio tijekom Domovinskog rata, kada je ostao bez  vode i nikada taj izvor nakon toga  nije korišten. No, nije bitno je li  korišten ili nije, izvor je tu, desetak  kilometara dalje i pojedini stručnjaci  smatraju da ga treba štititi, kao i sve  podzemne vode.

Prema onom koliko smo jučer uspjeli saznati od župana Stipe Zrilića  koji to nije rekao eksplicit, ipak se da  zaključiti da za Zadar ima nade, da bi  se već uskoro novim Pravilnikom  moglo dopustiti da Centar za preradu otpada u Biljanima ide dalje.  Čeka se, dakle, novi Pravilnik o  sanitarnoj zaštiti voda, koji je zapravo i bio "krivac" za odbijanje  spomenute zadarske studije. Naime,  nacrt novog Pravilnika o sanitarnoj  zaštiti voda je povoljniji iako i dalje  štiti i podzemne vodet te je već  zgotovljen i uskoro bi trebao biti  gotov i usvojen. Donosi ga ministar  Božidar Pankretić, jer je njegovo  Ministarstvo regionalnoga razvoja,  šumarstva i vodnog gospodarstva za  to nadležno. Naravno, ova problematika spada i Ministarstvu okoliša,  koje je zadarski župan također posjetio.

Napominjući kako sve primorske  županije imaju slične probleme zbog  podzemnih voda, župan Zrilić govori  i kako ipak postoji mogućnost da će  se pronaći neko razumno rješenje.  Župan također kaže da su ovi posljednji razgovori bili  obećavajući te da očekuje  povoljan ishod, "ali dok  ne vidim sve to napisano,  kao i lokacijsku dozvolu,  ne mogu biti siguran  hoćemo li i doista graditi  Centar u Biljanima", kako  se izrazio župan Stipe Zrilić.

Inače, u gradnji budućeg Centra trebali bi  sudjelovati Grad Zadar s  51 posto, Grad Benkovac  s 26 posto i Zadarska  županija s 23 posto udjela.  Trebala bi to biti MBO  (mehaničko-biološka)  tvornica (ne odlagalište)  za preradu komunalnog  otpada, koja bi u svom  sastavu imala organizaciju, skupljanje i sortiranje,  preradu otpada te biti  građena po svim europskim standardima, a stajala bi nekih 56 milijuna  kuna, koji bi se namicali iz  EU fondova. Tamo bi se  godišnje prerađivalo više  od 80 tisuća tona komunalnog otpada iz cijele županije. Poznato je da  je u Biljanima Donjim za tu svrhu  osiguran prostor od oko 50 hektara,  što je dovoljno za postrojenja ovakve  vrste i veličine.Nazad na rubriku   Nazad na rubriku

Pošalji komentar

Komentar

OCJENI PRILOG arrow grade 1 grade 2 grade 3 grade 4 grade 5
Prosječna ocjena: 0 Ukupno glasova: 0

Najpopularnije galerije


oglasi bottom arrow


Find more about Weather in Benkovac, RH