Nazad na rubriku   Nazad na rubriku

Izložba slika Živka Stojsavljevića

Galerija RTS, Takovska 10

7.4 - 8.5.2011.

ŽIVKO STOJSAVLjEVIĆ

Titraj unutrašnje svetlosti

Izložba slika

Otvaranje izložbe: četvrtak, 7.4.2011. u 19.00

Izložba slika veoma osobenog i do nedavno nedovoljno istraženog srpskog slikara Živka Stojsavljevića u Galeriji RTS-a obuhvata 36 slika (ulja na platnu, lesonitu i šperploči, kao i jednu temperu na lesonitu) ostvarenih u rasponu od pola veka, između 1927. i 1977. godine. Reč je o pejsažima, vedutama, mrtvim prirodama, enterijerima, portretima i autoportretu, većinom iz porodične i privatnih kolekcija, dok je po jedno delo iz fundusa Narodnog i Etnografskog muzeja u Beogradu. Autor postavke i teksta u katalogu je slikarev unuk, istoričar umetnosti Konstantin Novaković, čiji je diplomski rad, monografska studija o stvaralaštvu Živka Stojsavljevića, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti beogradskog filozofskog fakulteta 2006. godine.

 

Živko Stojsavljević je rođen u Benkovcu 1900. godine. Po završetku gimnazije u Zadru, odlučuje da nastavi školovanje u Italiji, gde u periodu između 1918. i 1924. godine završava Kraljevski institut lepih umetnosti u Firenci i Viši kraljevski institut lepih umetnosti u Firenci. Po povratku u rodnu Dalmaciju, prvo radi u maniru secesije, a kasnije potpada pod uticaje konstruktivnog slikarstva. Po dolasku u Beograd, početkom tridesetih godina proteklog veka, uključuje se u njegov umetnički život. U tom periodu njegovo slikarstvo poprima karakteristike beogradske škole četvrte decenije, i kao takvo podvodi se pod odrednice poetskog realizma i intimizma. Dosledan sopstvenoj poetici, i u posleratnom periodu uprkos svim poteškoćama nastavlja da slika u sličnom maniru. Od 1952. godine postaje član društva srpskih umetnika „Lada". U Stojsavljevićevoj posleratnoj stvaralačkoj hronologiji jasno se izdvajaju dva perioda: zelenoplavi i pozni, koloristički. Počevši od studentskih dana, pa sve do duboke starosti bavio se dekorativnim zidnim slikarstvom, freskoslikarstvom i izradom vitraža. Pored toga, radio je i u prosveti tokom skoro četiri decenije. Umro je u Beogradu 1978. godine.

 

 

Umetnička zaostavština Živka Stojsavljevića broji nekoliko stotina slika i crteža kao i mnoštvo fotografija koje svedoče o izgubljenim radovima. Njegovi radovi nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji u inostranstvu, preduzećima, državnim ustanovama i muzejima, a značajan deo slika ostao je sačuvan u porodici. Njegova prva posthumna retrospektiva održana je 1980. godine u Galeriji Kulturnog centra Beograda, kada je beogradska publika poslednji put bila u prilici da vidi Stojsavljevićeva dela. Godine 2006. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu održana je reprezentativna izložba Stojsavljevićevog stvaralaštva.

 

 


 Galerija Zoran Mušič

r-autoportret,1988..jpg r-bura,-1957.jpg r-vizantijska-svita,-1960.jpg
r-dalmatinski-brezuljak,-1966.jpg r-nismo-poslednji,-1970.jpg  

 Nazad na rubriku   Nazad na rubriku

Pošalji komentar

Komentar

OCJENI PRILOG arrow grade 1 grade 2 grade 3 grade 4 grade 5
Prosječna ocjena: 2 Ukupno glasova: 1

Najpopularnije galerije


oglasi bottom arrow
Find more about Weather in Benkovac, RH