Nazad na rubriku   Nazad na rubriku

Krađa vjekova i jezika

Preneseno sa sajta dalmatinske eparhije: http://www.eparhija-dalmatinska.hr/Frames-L.htm

 

KRAĐA VJEKOVA I JEZIKA

      

Na ulazu u selo Ostrovicu kad se ide iz pravca Bribirskih Mostina stoji uredno postavljena tabla koja obaviještava o dvjema crkvama u Ostrovici – svetom Luki i svetom Anti.

       Tabla kaže da je sveti Luka sagrađen u XVIII stoljeću, a sveti Ante u  X. Ko ne zna istinu vjeruje da je tako, a onaj ko zna čudi se i krsti.

       Crkva svetog Luke je sagrađena 1524. godine o čemu postoje valjani zapisi, a sveti Ante Padovanski rođen je 1195.g. u Lisabonu. Po piscu table na putu za Ostrovicu rodio se dva vijeka kasnije nego što mu je podignuta crkva. Usput rečeno oltari obe crkve u Ostrovici stoje okrenute k istoku.

       Ova krađa vijekova nema veze sa istorijskom istinom, ali očito ima sa nekim drugim namjerama, to jest da se pravoslavni Srbi prikažu kao „dotepenci“ u ove krajeve.

       Da sklonost prema kvarenju istine o Srbima nije samo na nivou turističke obavijesti svjedoče i imena pojedinih naselja u Bukovici, konkretno oko Kistanja. Tako Štrpci su postali Štrbci, mada nikad niko nije čuo da Štrbac kaže da su njegovi rođaci Štrbci već Štrpci. Niko od domaćih ljudi nije čuo za Mirkače, naselje ispod Kistanja, nego samo za Mjerkače. Ovakvo insistiranje na korjenskom pravopisu ne poznaje ni savremeni hrvatski jezik.

Profesor Svetozar BorakNazad na rubriku   Nazad na rubriku

Pošalji komentar

Komentar

OCJENI PRILOG arrow grade 1 grade 2 grade 3 grade 4 grade 5
Prosječna ocjena: 0 Ukupno glasova: 0

Najpopularnije galerije


oglasi bottom arrow


Find more about Weather in Benkovac, RH